INGREDIENTEN

 

  • 250 GR BLOEM
  • 150 GR GRIESMEEL ( FIJN)
  • 100 ML ZONNEBLOEMOLIE
  • 1TL KANEEL
  • 1TL ANIJSZAADPOEDER
  • 2 EL SUIKER
  • 1 VANILLE SUIKER
  • SNUFJE SAFFRAAN
  • SNUFJE ZOUT

 

  • 500 ML GEKOOKT WATER
  • 1 LT ZONNEBLOEMOLIE
  • 1 POT HONING
  • SESAMZAAD
  • SCHEUTJE ORANJEBLOESEMWATER

 

BENODIGHEDEN

  • STEVIGE SPUITZAK
  • SPUITMOND STER MET EEN WIJDE OPENING
  • ZEEF EN EEN SCHAAL VOOR HET UITLEKKEN VAN DE HONING
  • KEUKENSCHAAR

 

 

 

 

Zlabia, ook wel Zalabia genoemd, is een Algerijns / Marokkaans Ramadangebakje.

Zlabia zijn lange beignets gedoopt in honing, afgemaakt met wat sesamzaadjes.

Het lijkt op Chebakia maar dan veel makkelijker om te maken en ook echt onmisbaar naast je kommetje harira soep. Tevens is dit recept niet mierzoet, omdat ze gedoopt worden in honing in plaats van suikersiroop.

Heerlijk krokant van buiten, en zacht vol met smaak van binnen.

STAP 1. Neem een kom en zeef daarin de bloem en griesmeel in. Voeg de rest van de droge ingredienten in en mix dit goed samen. Meng de zonnebloemolie erbij en plaats dit geheel in een pan op een lage pit. Vervolgens giet je het water in circa 4 a 5 etappes erbij. Giet niet alles in een keer. Iedere keer als je beetje water erbij giet, goed stevig roeren tot de de water is opgenomen. Dit herhaal je tot je een samenhangend deeg hebt waar je straks stroken van kunt spuiten.

 

STAP 2. Laat de deeg aantal minuten afkoelen, als het qua tempratuur handelbaar is vul je de deeg in een spuitzak met spuitmond. Ondertussen zet een pan klaar met olie, olie mag niet heet zijn. Zet de pit op een middelstand aan. Neem een andere pan en voeg daarin de honing verwarm deze kort. Honing mag niet te heet zijn, anders nemen de zlabia de honing niet op.

 

STAP 3.  Spuit in de pan een strook van circa 7cm en knip deze af met de keukenschaar. Herhaal dit ongeveer met 5 a 6 stroken. Bak ze tot ze mooi goudbruin zijn, dit kan een aantal minuten duren. Draai ze regelmatig om. Nadat ze gebakken zijn, mogen ze meteen in de pan met honing. Laat ze enkele minuten erin, tot dat de andere lading klaar is. Plaats de zlabia in een vergiet boven een schaal en laat ze uitlekken. Strooi meteen een beetje sesamzaad eroverheen, en verplaats ze naar een bord. Herhaal deze stappen tot dat je deeg op is.

 

STAP 4. Drizzle nog de overgebleven honing over de zlabia heen. Laat de zlabia een aantal uur rusten voordat je ze serveert. Op deze manier worden ze nog zachter van binnen.

Dek ze ook pas na een aantal uur af.

 

 

TIP: Drizzle nog een beetje honing eroverheen voor dat je ze serveert.

Besaha / Smaaklijk,

Liefs, Saartje

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb