INGREDIENTEN
NL GLAS MET OORTJE CIRCA 250 ML GEBRUIKT
- 250 GRAM GRIESMEEL (FIJN)
- 2 EIEREN
- HALVE GLAS SUIKER
- HALVE GLAS ZONNEBLOEMOLIE
- 1 ZAKJE VANILLESUIKER
- 8 GRAM BAKPOEDER
- 400 ML VANILLEVLA
-
KLONTJE ROOMBOTER (VOOR HET INVETTEN)
VULLING
- 250 GRAM MASCARPONE
- 4 EL SUIKER
- 1 ZAKJE VANILLESUIKER
TOPPING
-
ABRIKOZEN JAM ( DE HELFT VAN DE POT)
- 75 ML WATER
- KOKOS
- AMANDEL SCHAAFSEL
- PISTACHE
BENODIGHEDEN
BAKVORM 38 x 26 cm
TIPS
JE KUNT DE VULLING OOK WEG LATEN EN ALLEEN AFTOPPEN MET JAM & KOKOS. KIES IN DIT GEVAL VOOR EEN BROWNIE BAKVORM. VERVANG MASCARPONE MET ROOMKAAS.
Basbousa, oftewel griesmeelcake met vanillevla. Een heerlijke zachte, smeuïge cake met een romige mascarponevulling. Basbousa is een typische thee gebakje. Er zijn vele verschillende soorten basbousa. Maar deze versie met romige vulling vind ik persoonlijk toch het lekkerst. Het is tevens ook echt een makkelijk recept, binnen 5 minuten zit je cake in de oven.
STAP 1. Neem een kom en voeg daar aan toe, suiker, vanillesuiker, eieren, olie en mix dit tot een romige licht gele massa. Voeg dan de vanilla vla toe en mix dit even mee. Als laatste voeg de griesmeel en bakpoeder toe en mix dit tot dat het opgenomen is en een glad geheel is.
STAP 2. Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet je bakvorm in met een klontje roomboter en giet hierin de cake mengsel. Strijk dit vervolgens glad met een spatel en sla een aantal keer op de keukenblad om de luchtbellen eruit te krijgen. Bak de cake voor ongeveer 45 minuten af . Hou dit goed in de gaten elke oven werkt anders. Test met een prikkertje of de cake gaar is van binnen. Komt de prikker er droog uit dan is de cake gaar. Laat de cake volledig afkoelen, en dan krijg je de cake zo uit de vorm.
STAP 3. Klop ondertussen de mascarpone met 4 el suiker en een zakje vanillesuiker tot een geheel. Plaatst de mascarpone vulling in de koeling om op te stijven.
STAP 4. Neem een steelpan en voeg daar aan toe, jam en water. Laat dit op een laag pitje koken voor paar minuten. Giet vervolgens dit mengsel door een zeef en vang alleen de vocht op.
STAP 5 .Snij de cake precies door de helft, en besmeer een helft met mascarponevulling en plaats de andere helft erop en snij er vierkantjes van. Bestrijk elke vierkante met de jam en kokos, of topping naar keuze. En zo simpel is het, smullen maar:)
Heerlijk bij een glaasje muntthee.
Besaha / Smaaklijk
Liefs, Saartje
Reactie plaatsen
Reacties
@Nora, de welbekende ikea bakvorm afmetingen staat erbijš¤
Welke ovenschaal gebruik jij?