INGREDIENTEN
- 1 HELE KIP
- 2 UI ( MIDDELGROOT)
- 3 TENEN KNOFLOOK
- HALVE BOSJE PETERSELIE
- OLIJFOLIE
- ROOMBOTER
- GROENE OLIJVEN PITLOOS
- 2 GEKOOKTE EIEREN ( GARNERING)
- 1 CITROEN
MARINADE VOOR DE KIP
- 1TL KOMIJN
- 1TL PAPRIKA
- 1TL KURKUMMA
- 1TL KIPKRUIDEN
- 1TL PEPER
- 1 KIPKNORR BLOKJE
- 1TL RAS EL HANOUT
- MESPUNTJE SAFFRAAN
Dit is mijn favoriete gerecht, heerlijke gebraden kip uit de oven met een ingedikt sausje vol met smaak afgemaakt met frietjes. Dit wordt vaak gegeten met gelegenheden binnen de Arabische cultuur.
STAP 1. Maak eerst de kip heel goed schoon, vervolgens bind je de kippenpoten samen met keukendraad. Snij de uien zeer fijn of rasp dit eventueel herhaal dit met de knoflook en peterselie. Neem een kom met koud water en laat hier in de olijven weken ververs het water om de 20 minuten.
STAP 2. Neem een grote kom en leg hierin de kip, neem een kleine kom hierin gaan alle kruiden en een flinke scheut olijfolie en peterselie. Maak onder de vel van de kip inkeping met een mes en marineer de kip met dit mengsel zeer goed en wrijf het goed in de inkepingen. Laat dit goed marineren, nachtje vooraf zou perfect zijn anders minimaal 30 minuten de smaken laten intrekken.
STAP 3. Neem een grote pan en verhit hierin een scheutje olijf olie, leg hier in de kip en er omheen de ui. Draai de kip regelmatig en laat het samen met de ui bakken op een lage tot middel vuur. Als de ui glazig is geworden voeg je hier kokend water aan toe ongeveer 500 ml water tot de kip voor de helft onder zit. Breng dit aan de kook voor 35 tot 40 minuten met een deksel op lage tot middel vuur. Draai tijdens het garen 1 maal de kip om.
STAP 4. Verwarm de oven voor op 220 graden, neem een grote ovenschaal leg de kip hierin. Smelt wat roomboter en voeg hier 1 tl kip kruiden aan toe meng dit goed samen en breng nog een laagje van deze roomboter marinade op de kip. Laat de kip op zijn rugzijde bruin braden voor ongeveer 15 / 20 minuten tot het goudbruin is. Hou dit goed in de gaten dit is bij elke oven anders.
STAP 5. Kook nu 2 eieren en snij dit in partjes. Haal de deksel van de pan af en laat het sausje indikken, zet de vuur hoog en voeg hier de olijven aan toe. Neem een grote serveer bord, leg hier de kip op en schep de olijven saus hier overheen en er omheen. Garneer met ei er omheen en citroen partjes. Eventueel gebakken amandelen!
Serveer met versgebakken frietjes en vers brood.
Smaaklijk / Besaha
Liefs Saartje
Reactie plaatsen
Reacties
Dit ga ik vanavavond maken, kunnen olijven met pit ook?
Mn bezoek heft er veel van gesmuld.
Shokrane sarah inoe