INGREDIENTEN
- 150 GRAM GEHAKT
- 1.5 THEE GLAS RIJST ( MET OORTJE)
- 1 UI
- 1 GROENE PEPER
- 3 KNOFLOOKTENEN
- HANDJE PETERSELIE
- ZONNEBLOEMOLIE
- GEKOOKT WATER
- 1.5 EL PEPERPUREE
- 1.5 EL TOMATENPUREE
- ZAKJE GEDROOGDE PAPRIKA
- ZAKJE GEDROOGDE AUBERGINE
Beiden 150 gram per zakje 300 gram in totaal. Dit kun je bij de Turkse supermarkt kopen
- 1 TL ZOUT
- 1 TL PEPER
- 1 TL KOMIJN
- 1 TL CHILLIVLOKKEN
- 1 TL CAJUNKRUIDEN
- 2 TL LAHMACUNKRUIDEN
- 1 TL MINTPOEDER
- 1 TL CITROENZUUR ( OPTIONEEL)
- 2 TL PEKMEZ ( OPTIONEEL)
Dolma, oftewel Kuru Patlican biber dolmasi, hier mag je mij echt wakker voor maken! Heerlijke gedroogde groenten gevuld met een gehakt rijstvulling.
STAP 1. Neem een ruime pan en voeg hierin gedroogde paprika en aubergine toe . Kook vervolgens water en giet het over de gedroogde groenten heen, laat dit op een lage pitje zacht worden voor ongeveer 10 minuten. Na het koken laat je de groenten goed laten uitlekken in een vergiet. Ondertussen was de rijst een paar keer met koud water en leg dit even apart. Snij de ui, knoflook, peper, en peterselie zeer fijn.
STAP 2. Verhit een flinke scheut olie in de zelfde ruime pan, en voeg hier de ui en peper aan toe. Bak deze beiden tot ze wat glazig zijn voeg op dat moment de knoflook toe en bak dit even mee. Voeg de peperpuree en tomatenpuree toe en laat dit even meebakken voor 2 minuten, vervolgens ook alle kruiden en nog 2 minuten om het tot een geheel te brengen. Nu mag de rijst, gehakt, en peterselie erbij, voeg nog halve glas water en op het einde wat pekmez. Roer dit nog goed door om het tot een geheel te brengen.
STAP 3. Tijd om de groenten te vullen, vul ze allemaal tot bijna aan de rand vol. Schenk nog een klein scheutje zonnebloemolie in de zelfde pan en leg alle dolma's staand erin. Voor het tomatensausje voeg je 1 et tomatenpuree 1 el peperpuree, zout en wat citroenzuur. Schenk hier 3 glazen water aan toe ( theeglas met oor) roer dit goed samen en voeg nog 1 tl muntpoeder op het einde. Schenk dit over de dolma's heen en leg er een bord op. Breng de dolma's tot een kook en laat dit op een lage pitje garen voor 45 minuten.
Serveer met Yoghurtsaus en platte brood.
smaaklijk / besaha
liefs Saartje
Reactie plaatsen
Reacties